06.08.2015

Tarta z kremem malinowym

Sierpień rozpoczynam malinowo.

Pyszna tarta z kremem malinowym na spodzie z ciastek typu Oreo.

Bez pieczenia, bo chyba nikt nie ma ochoty włączać piekarnika w te egipskie upały ;)
Tarta z kremem malinowym
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18cm)

Spód:
  • 150 g ciastek typu Oreo wraz z kremem (użyłam całej paczki ciastek Orito)
  • 25 g masła (roztopionego)
Składniki umieścić w blenderze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić.

Krem malinowy:
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietanki UHT 36% (mocno schłodzonej)
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.
W garnuszku umieścić maliny oraz cukier. 
Gotować do rozpadnięcia się malin. 
Schłodzić i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Do puree malinowego wlać żelatynę - dokładnie wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. 
Do puree dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki. Dobrze wymieszać.
Wlać resztę śmietany do puree malinowego. Połączyć.
Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. 
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Dodatkowo (do dekoracji):
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej



Źródło: Moje Wypieki i desery D.Świątkowska

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger