18.08.2015

Kostka toffi

Trochę się ochłodziło.
Można odpalić piekarnik, żeby jednak podnieść sobie trochę temperaturę w mieszkaniu :D

Dzisiaj zamulacz. 
Bardzo, bardzo słodki i bardzo, bardzo kaloryczny.
Kostka toffi

Biszkopt
(Składniki na tortownicę 25 cm albo blachę 28x23 cm)

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru (165 g)
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (90 g)
  • 1/3 szkl. gorzkiego kakao (40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne! Nie wszystko na raz!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.

Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i kakao (lub pomijamy kakao i zamieniamy na mąkę ziemniaczaną jeśli robimy biały biszkopt), i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Forma:
Wykładamy formę papierem do pieczenia (polecam papier firmy Jan Niezbędny - papier nie rozmaka się) lub smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb!).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie: 
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 35-45 min., aż skorupka z wierzchu będzie twarda.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy
(podkładałam drewnianą deskę/ręcznik albo opuszczam na dywan).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ten krok można pominąć, jeśli się boicie.
Ale wtedy należy zostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Nasączanie: 
Biszkopt przekrój na 2 równe blaty.
Każdy z blatów nasączyć po 60 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - co kto woli.

Krem:
  • 50 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła orzechowego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (mocno schłodzone)
  • 100 ml śmietanki UHT 30%-36% (mocno schłodzonej)
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy na gładką masę.

Dodatkowo:
  • ok. 300 g masy kajmakowej (to co zostało po odjęciu części do kremu)
  • płatki białej czekolady
Naponczowany spód smarujemy ok. 200 g masy kajmakowej.
Na to wykładamy krem. Przykrywamy drugim, naponczowanym blatem.
Wierzch smarujemy pozostałą masą kajmakową.
Posypujemy płatkami czekoladowymi.
Wstawiamy do schłodzenia na min. 4-5h.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger