15.07.2015

Tiramisu

Pora na klasyk. 

Klasyk rodem z Włoch, gdzie często jest jadany na drugie śniadanie i popijany filiżanką espresso (mmmmm, pysznie!).
Przez wiele osób bardzo lubiany.
Robiłam go po raz pierwszy w życiu.

Smakował wyśmienicie.

Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 min.!

Deser możecie przygotować również w formie do ciasta lub w naczyniu żaroodpornym.
Pamiętajcie tylko - jeśli forma będzie duża, należy podwoić (lub nawet potroić) składniki.
Tiramisu
(składniki na 4 pucharki o poj. 180 ml)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej 12 h w lodówce)
  • 100 ml śmietanki UHT 30% (schłodzonej co najmniej 12 h w lodówce)
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 150 ml mocnej kawy (wystudzonej)
  • 2 łyżki alkoholu (np. Amaretto czy rumu)
W szklanej, bądź metalowej misie ucieramy żółtka z cukrem nad parą wodną.
Proces trwa ok. 5-7 min. (póki cukier całkowicie się nie rozpuści).
Ubite żółtka odstawiamy na bok.
Do misy wlewamy śmietankę i serek mascarpone (tak, wszystko razem) i ubijamy na gładki krem.
Następnie dodajemy ubite żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników).

Do schłodzonej kawy wlewamy alkohol. Mieszamy.

Przygotowujemy pucharki.
Biszkopty dzielimy na mniejsze kawałki.
Na każdy pucharek przypada 3 biszkopty.
Na dno pucharków układamy nasączone w kawie z alkoholem kawałki biszkoptów.
Posypujemy je kakao.
Na to wykładamy ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów.
Na to znowu kakao i ok. 2-3 łyżeczki kremu.
Ostatnią warstwę może stanowić już samo kakao.
Ja dodałam jeszcze jedną warstwę biszkoptów, oprószonych kakao.

Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce przez min. 2 h.

Smacznego!

Przepis z opakowania po serku mascarpone (zmodyfikowany)

2 komentarze:

  1. Tiramisu! Mam do niego ogromną słabość ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszego deseru na upały:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger