21.07.2015

Nagi tort

To moja ulubiona wersja tortu, tzw. "naked cake".
Nieudekorowany tort, z widocznym kremem, bez lukrowych otoczek i cukrowych koralików.
Nagie torty zdobywają coraz większą popularność.
Choć skromnie przybrane wyglądają wyjątkowo elegancko i dostojnie.

A Wy co o nich myślicie?
Tort z kremem śmietanowym i wiśniami
(składniki na tortownicę o średnicy 18cm)

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Forma (u mnie najczęściej tortownica 25cm albo blacha 29x24cm):
Smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160
ºC Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.

Nasączanie
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 60 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - co kto woli.

Krem śmietanowy
  • 500 ml śmietanki UHT 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie lubicie)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 3 łyżki wrzącej wody
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, najlepiej w jakiejś szklanej miseczce (pamiętajmy o tym, że będziemy hartować żelatynę przed dodaniem jej do bitej śmietany - dzięki temu unikniemy grudek w masie).
Odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder.
Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany - dokładnie mieszamy.
Zahartowaną żelatynę wlewamy do bitej śmietany i łączymy masę na najwyższych obrotach miksera.

Dodatkowo
  • 2/3 szkl. konfitury wiśniowej
  • 40 g prażonych (na suchej patelni) płatków migdałów
Przekładanie

blat --> konfitura --> 2/3 kremu śmietanowego --> blat --> 1/3 kremu śmietanowego --> płatki migdałów

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger