23.06.2015

Szarlotka z rabarbarem

Rozjaśnię Wam ten ponury i pochmurny dzień!

Czym? Słoneczną szarlotką z rabarbarem! :)

Zjedliśmy ją jeszcze gorącą.
A właściwie, to zeżarliśmy :P

P.S.: To na zdjęciu to naprawdę rabarbar, nie seler naciowy :)

P.S2: To jest setny przepis na Cake Caprice :)
Szarlotka z rabarbarem
(składniki na formę o średnicy ok. 26 cm)
  • 175 g zimnego masła
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1-2h.

Dodatkowo
  • 3 jabłka
  • 1 duża łodyga rabarbaru
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w ok. 1 cm plasterki.
Wrzucić na patelnię, zasypać cukrem (ok. 2 łyżki) i odstawić.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
Gdy rabarbar puści sok, chwilkę podsmażyć go na patelni razem z jabłkami.
Nie za długo, żeby nie zrobiła się ciapa.

Piekarnik nagrzać do temp. 180ºC

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.
1 częścią wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę, nakłuć widelcem i podpiec ok. 10-15 min. w rozgrzanym piekarniku.
Podpieczone ciasto wyjąć i wyłożyć na nie owoce.
Przykryć 2 częścią ciasta (można zetrzeć na tarce na grubych okach lub kłaść rozgniecione na placki kulki ciasta).

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40-45  min.

Po upieczeniu można oprószyć szarlotkę cukrem pudrem.
Tym razem pominęłam ten krok.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger