09.06.2015

Jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Jak przystało na początek czerwca moją kuchnię opanowały truskawki.
Powstają soki, koktajle, desery czy sałatki owocowe.

Lekkie, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe to moja sezonowa propozycja.

Ciasto jest pyszne na drugi, a nawet trzeci dzień.

Bez użycia miksera! :)
Ciasto można również upiec w formie muffinek.
Jogurtowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
(składniki na blachę ok. 29x24)

  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 15-17 sztuk średniej wielkości truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć.
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok.
Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną olej słonecznikowy, cukier, jajkany - do połączenia.
Dodać jogurt i wymieszać. 
Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. 
Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.


Pieczenie: 
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 60  min. lub do tzw. suchego patyczka. 
Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


źródło: www.mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Pyszne domowe ciasto, idealne!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger