20.05.2015

Pijana śliwka

Ale leje... I jutro też zapowiadają pogodę "pod psem".

Aby umilić sobie ten pochmurny dzień proponuję bardzo smaczny wypiek.
Połączenie suszonych śliwek maczanych w rumie, polanych gorzką czekoladą.

Dla mnie niebo w gębie!

Pijana Śliwka może wystąpić jako tort oraz jako zwykłe ciasto do kawy.

Zauważcie, że śliwki i krem przygotowujemy już dzień wcześniej.

Ciasto możecie też zrobić na bazie ciasta ekstremalnie czekoladowego.
Pijana Śliwka
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 25cm)

Ciasto czekoladowe:
  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 125 ml wody
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 8 min).
Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy (ok. 3 min.).
Na końcu dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i kakao.
Delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Ciasto (będzie się wydawało rzadkie, ale tak ma być!) przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową czy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40  min.

Poncz:
  • 40 ml rumu lub czarnej herbaty na każdy z blatów
Krem czekoladowy:
  • 400 ml śmietanki UHT 36%
  • 320 g gorzkiej/mlecznej/deserowej czekolady
Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy (uważamy, żeby jej nie zagotować).
Wrzucamy pokruszoną czekoladę.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Dobrze chłodzimy, najlepiej przez całą noc.
Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do powstania gładkiej masy.

Śliwki w alkoholu:
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/4 szkl. cukru
  • 100 ml rumu/wódki/spirytusu
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
Rozpuszczamy i zagotowujemy. 
Do powstałego cukru wrzucamy pokrojone na ćwiartki śliwki.
Gotujemy ok. 3-4min.
Zestawiamy z palnika. Studzimy. Nie odcedzamy syropu.
Wlewamy alkohol i odstawiamy na 24h.

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki UHT 30-36%
Do naczynia wrzucamy pokruszoną czekoladę i wlewamy śmietankę.
Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Polewamy ciasto.

Przekładanie ciasta:

blat --> 2/3 kremu czekoladowego --> blat --> 1/3 kremu czekoladowego --> śliwki --> polewa czekoladowa



Ciasto stąd: http://www.gotowaniecieszy.blox.pl/ (przepis zmodyfikowany)
Krem stąd: http://www.mojewypieki.com/

3 komentarze:

  1. To musi być pyszne!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda bardzo kusząco.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger