27.05.2015

Kostka tropikalna

Orzeźwiająca propozycja piankowo-galaretkowa.
Śmietankowo-kakaowe warstwy połączone z owocami mango oraz ananasa.

Nie tylko dla dzieci :)

Mój Połówek i brat byli zachwyceni, ba, Połówek nawet stwierdził, że to jedno z lepszych ciast jakie jadł.
(bo i tak nic nie pobije dla Niego tradycyjnego murzynka...)

Ciasto można zrobić na spodzie z gotowych okrągłych biszkoptów.
Kostka tropikalna

Biszkopt
(składniki na blachę 29x24cm)

  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Forma (u mnie najczęściej tortownica 25cm albo blacha 29x24cm):
Smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160
ºC Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC
Pieczemy przez ok. 20-25 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Kakaowa masa piankowa:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki UHT 36%
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 filiżanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, najlepiej w jakiejś szklanej miseczce (pamiętajmy o tym, że będziemy hartować żelatynę przed dodaniem jej do bitej śmietany - dzięki temu unikniemy grudek w masie).
Odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder oraz kakao.
Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany - dokładnie mieszamy.
Zahartowaną żelatynę wlewamy do bitej śmietany i łączymy masę na najwyższych obrotach miksera.
Od razu wylewamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki

Śmetankowa masa piankowa:
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki UHT 36%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 filiżanki wrzątku
Postępujemy tak jak przy przygotowaniu kakaowej masy piankowej.
Gotową masę wylewamy na masę kakaową i wstawiamy do lodówki.

Dodatkowo (po ok. 30 min. chłodzenia):
  • 1 puszka ananasów w kawałkach
  • 1 puszka mango w syropie
  • 2 galaretki agrestowe
Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzątku.
Odstawiamy do ostudzenia.
Mango odsączamy z syropu i kroimy w podłużne paski.
Ananasa odsączamy.
Kawałki owoców układamy na śmietankowej piance.
Zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki na min. 2-3h.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger