04.05.2015

Ciasto cytrynowe z makiem

Koniec laby, już po majówce.
Mimo nieciekawych zapowiedzi pogodowych zaliczyliśmy grilla i piknik nad wodą :)

I nawet się trochę opaliliśmy!

Podczas cieplejszych dni, lub właśnie na spotkania na dworze, doskonale sprawdzą się orzeźwiające wypieki bez kremów, które zawierają w sobie cytrusy.

Dziś właśnie taka propozycja.
Mooocno cytrynowe ciasto ucierane z dodatkiem maku.

Mak+cytryna to dla mnie jedno z "idealnych połączeń smakowych".
Do reszty zaliczam m.in. banana+czekoladę, jabłko+cynamon czy wiśnie+rum.

Wypiek bardzo delikatny i wilgotny.

Ekspresowy w przygotowaniu :)
Ciasto cytrynowe z makiem
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 18 cm)
  • 175 g masła/margaryny (użyłam Kasi z masłem)
  • 140 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego
Cytrynę sparzamy. Skórkę ocieramy na tarce, a sok wyciskamy. Odstawiamy na bok.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
Dodajemy po kolei jajka, po każdym szybko miksujemy, jedynie do połączenia się składników.

W tym momencie możecie mieć wrażenie że ciasto jest zwarzone.
Nie przejmujcie się tym - nie ma to wpływu na ostateczny wypiek.

Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Wsypujemy mak, skórkę i sok z cytryny oraz jogurt.
Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.


Pieczenie: 
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 60-90  min.

2 komentarze:

  1. uwielbiam cytrynowe ciasta; Twoje pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często piekła podobne ciasto :) Też uwielbiam połączenie cytryny i maku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger