13.04.2015

Kostka kokosowo-kajmakowa

Wydawałoby się, że kostka będzie baaaardzo słodka.
Ku mojemu zaskoczeniu tak nie było.
Lekkie ciasto, smaczne na drugi, a nawet trzeci dzień.
Kostka kokosowo-kajmakowa

Biszkopt
(składniki na blachę 29x24cm)

  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Forma (u mnie najczęściej tortownica 25cm albo blacha 29x24cm):
Smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160st. Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180st.
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przekrawamy na 2 blaty.

Masa kokosowa:
  • 750 ml mleka (użyłam 3,2%)
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru
  • 220 g masła/margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka wlać do garnka, wsypać cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Zagotować. Zestawić z palnika.
Wrzucić masło i wiórki kokosowe. 
Mieszać do rozpuszczenia się masła.
W 250 ml mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną.
Wlać do mleka z masłem i kokosem.
Mieszać do zgęstnienia.
W razie potrzeby podgrzewać.

Gorącą masę wyłożyć na blat biszkoptu i przykryć go drugim blatem.
Odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
Na wierzchu ciasta rozsmarować masę kajmakową.
Wzorek fali zrobiłam widelcem ;)

pomysł na masę: http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne to ciasto. Wspaniale się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybko, pysznie i przyjemnie - czyli to, co tygryski lubią najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger