24.04.2015

Cukier waniliowy

Wanilina.
W-a-n-i-l-i-n-a.
W-A-N-I-L-I-N-A.

Pewnie większość z Was już o niej słyszała.
To syntetyczny zamiennik wanilii, dzięki któremu tanim kosztem otrzymujemy aromatyzowany cukier waniliNowy.

Jak pierwszy raz o tym usłyszałam, to pobiegłam do szuflady z przyprawami i z niedowierzaniem gapiłam się na saszetkę z cukrem waniliNowym, a nie waniliowym.
Niby jedna literka, a tyle zmienia.

Laski wanilii są dosyć drogie, ale wystarczy jedna, żeby uzyskać ok. 300-400 g przyprawy.
Uwierzcie mi, że aromat tej domowej jest nieporównywalny z tym sklepowym.

Przypominam, że przepis na ekstrakt waniliowy już jest.

Polujcie na mięsiste, świeże laski wanilii i zróbcie swój własny cukier!
Cukier waniliowy
  • ok. 300 g białego cukru
  • 1 laska wanilii 
Cukier wsypujemy do słoiczka, wanilię przekrawamy wzdłuż, wydrążamy pestki (które wykorzystujemy do innego przepisu, np. budyniu, do zrobienia biszkoptu czy panna cotty) i wrzucamy do cukru.
Już następnego dnia możemy się cieszyć domowym cukrem waniliowym.
Lasek wanilii nigdy nie wyrzucamy, jeśli stwierdzicie, że straciły swoją woń, dorzućcie kawałek nowej. 
Cukier też dosypujcie na bieżąco.
To niekończąca się przyprawa ;)

1 komentarz:

  1. wanilinę dla przemysłu spożywczego pozyskuje się syntetycznie, a nie z odchodów, zapewniam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger