20.04.2015

Cukier fiołkowy

To już ostatnia szansa na zerwanie fiołków wonnych.
Zaraz przekwitną albo zostaną skoszone.
Ja w tym roku zdążyłam i postanowiłam użyć ich do zrobienia domowego cukru fiołkowego.
Możecie nim ozdabiać wypieki albo słodzić kawę/herbatę.
Myślę, że wsypany w ozdobny słoiczek i przewiązany tasiemką świetnie się też sprawdzi w roli upominku.

To co, idziecie na spacer po fiołki?
Cukier fiołkowy
  • na 1 łyżkę płatków przypadają ok. 1,5-2 łyżki cukru
Świeże fiołki delikatnie opłukać pod zimną wodą.
Osuszyć na ręczniku papierowym.
Oberwać płatki. 
Płatki utrzeć w moździerzu/makutrze.
Dosypywać partiami cukier, ciągle ucierając.
Ucieramy do powstania pożądanego koloru cukru.
Im więcej cukru, tym będzie mniej intensywny w kolorze.
Utarty cukier wysypujemy na blaszkę/talerz wyłożoną papierem do pieczenia.
Suszymy (zostawiłam na blacie kuchennym na całą noc) i przesypujemy do słoiczka.
Jeśli podczas suszenia powstaną grudki, to po wsypaniu do słoika wystarczy go zakręcić i energicznie nim potrząsnąć.
Grudki się rozbiją.

1 komentarz:

  1. Już chyba w tym roku nie zdążę fiołków nazbierać, ale w przyszłym muszę taki cukier sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger