08.03.2015

Tort wielowarstwowy

Dziś wyjątkowy wypiek - elegancki, delikatny, pięknie się prezentujący.
Ósmego marca - to wtedy, 2 lata temu pojawił się tutaj pierwszy przepis.
Kolejny rok za nami, a na koncie Cake Caprice już 88 sprawdzonych przepisów wraz ze zdjęciami.

Skoro urodziny, to nie może zabraknąć tortu. 
Choć pieczony był późną jesienią, z okazji narodzin mojego synka, publikacji doczekał się dopiero teraz.
Podałam go z konfiturą wiśniową.

Zapraszam!
Tort wielowarstwowy
(Składniki na tortownicę 18-20 cm)

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne! Nie wszystko na raz!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.

Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Forma:
Wykładamy formę papierem do pieczenia lub s
marujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb!).

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC.

UWAGA!

Wlewamy 4-5 łyżek masy biszkoptowej, rozsmarowujemy na równą warstwę ok. 2 mm i posypujemy równą warstwą gorzkiego kakao (najlepiej przesiewać przez sitko).
Pieczemy, aż biszkopt stężeje i na nacisk palca odbije do góry (u mnie ok. 10 min.).
Wyjmujemy i na gorący biszkopt smarujemy kolejną warstwę ciasta, o tej samej grubości i posypujemy kakao.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż biszkopt stężeje (teraz i następne razy już ok. 7 min.).
Tak postępujemy, aż do wykorzystania całego ciasta.

Tuż po upieczeniu:
Zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Nasączanie: 
Ok. 100 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - co kto woli.
Nasączamy biszkopt od góry.

Polewa i dekoracja:
  • tabliczka czekolady Wedel KarmeLova
  • 40 ml śmietanki 30%
  • kilka migdałów (część sparzyłam i obrałam ze skórki)
Dodatki:
  • konfitura wiśniowa


pomysł na tort: "Złota księga czekolady", przepis autorski

4 komentarze:

  1. Gratulacje!
    Mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)
    Tort wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger