22.03.2015

Snickers

Klasyczny ulepek, który zawsze cieszy się powodzeniem wśród karmelo- i orzecholubców :)
Snickers:
(Składniki na DUŻĄ blachę 24x36 cm)

Biszkopt kakaowy:

** szklanka = o pojemności 250 ml **

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. gorzkiego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu

Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne! Nie wszystko na raz!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.

Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i kakao (lub pomijamy kakao i zamieniamy na mąkę ziemniaczaną jeśli robimy biały biszkopt), i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Forma:
Wykładamy formę papierem do pieczenia lub s
marujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb!).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie: 
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 35-45 min., aż skorupka z wierzchu będzie twarda.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy
(podkładałam drewnianą deskę/ręcznik albo opuszczam na dywan).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krok "rzucania" można pominąć, jeśli się boicie (wtedy należy zostawić biszkopt w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia).

Nasączanie: 
Biszkopt przekrój na 2 równe blaty.
Każdy z nich nasączyć 80 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - kto co woli. 

Warstwa orzechowa:
  • 250 g posiekanych orzechów (można dać mieszane - u mnie włoskie)
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. 
Na końcu dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową.

Pieczenie warstwy orzechowej: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 25-30  min.

Masa budyniowa: 
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 żółtek (tych, które zostały z warstwy orzechowej)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła/margaryny
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
Utarte żółtka zalać gorącym mlekiem i podgrzewać do zgęstnienia.
Od razu przykryć budyń woreczkiem foliowym (nie powstanie kożuch).
Wystudzić i schłodzić.

Utrzeć w makutrze, bądź mikserem masło.
Stopniowo dodawać wystudzony budyń.

Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • ok. 150 g krokantu lub posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
Układać:

biszkopt --> masa --> warstwa orzechowa --> masa --> biszkopt --> kajmak --> krokant

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger