14.02.2015

Torcik brzoskwiniowo-wiśniowy

Jeszcze zdążę, jeszcze zdążę!
Szybki, lekki, delikatny torcik bez pieczenia!

To moja tegoroczna niespodzianka dla Połówka ;)
Torcik brzoskwiniowo-wiśniowy
(składniki na małą tortownicę - ok. 18 cm średnicy)
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • mała puszka brzoskwiń w syropie (lub pół dużej)
  • syrop z brzoskwiń - u mnie 150 ml
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Ułożyć biszkopty.
Rozpuścić galaretkę w połowie porcji wody. Schłodzić, wstawić do lodówki.
Mleko mocno schłodzić w lodówce. 
Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy mleko mikserem (polecam dużą miskę) i wlewamy gęstniejącą galaretkę. 
Szybko wylewamy masę na biszkopty - praktycznie od razu zastyga! Wstawiamy do lodówki.
6 połówek brzoskwiń kroimy w drobną kostkę i układamy na zastygniętej piance wiśniowej.
Sok z brzoskwiń gotujemy w garnku i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Gdy zacznie tężeć wylewamy na brzoskwinie.
Wstawiamy do lodówki na min. 3-4 h, a najlepiej całą noc.

1 komentarz:

  1. Połówek z pewnością był zachwycony :)
    Ja bym była :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger