26.02.2015

Muffinki z jagodami

Jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na waniliowe muffiny.
Przepis podstawowy postanowiłam wzbogacić mrożonymi jagodami.
Możecie w nie wkomponować Wasze ulubione dodatki (czekolada, marmolada, świeże owoce).

Zapraszam!
Muffinki z jagodami
(składniki na ok. 10-12 dużych muffinek)

Przygotuj 2 miski. 
Jedna na składniki suche (większa), druga na składniki mokre (mniejsza).

Składniki suche:
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g cukru
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać przez sitko. Wsypać cukry i wymieszać. Odłożyć.

Składniki mokre:
  • jajko
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 g maślanki/rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 30 ml mleka
Jajko roztrzepać w misce, dodać olej, maślankę/jogurt oraz mleko i wymieszać.

Do składników suchych wlać składniki mokre. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

Przygotować blachę do muffinów. 
Papilotki, bądź otwory w blaszce wysmarowane masłem i oprószone mąką, napełniać ciastem do 3/4 wysokości.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40-45 min. (do suchego patyczka)

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger