07.01.2015

Kandyzowany imbir

Za oknem zima.
Mroźno i biało.

Wrzućcie kilka plasterków złocistego imbiru w słodkim syropie do ulubionej herbaty. 
Szybko się rozgrzejecie po powrocie z dworu ;)
Kandyzowany imbir
  • 250 g korzenia imbiru
  • 400 g cukru
  • 250 ml wody
Imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą.

Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5-2h, aż syrop przybierze konsystencję ciekłego miodu.
Po wystudzeniu syrop jeszcze zgęstnieje, więc nie gotujcie zbyt długo.

Wystudzony imbir wraz z syropem przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.

4 komentarze:

  1. Już czuję ten wspaniały aromat. Rozgrzewający pikantny imbir z cukrem na pewno warty spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam taki imbir, nie tylko do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam imbir w kazdej postaci .. mam male pytanie, czy zamiast cukru moge uzyc miodu ?? .. dziekuje ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda używać miodu - podczas gotowania straci wszystkie swoje właściwości lecznicze i będzie miał taki sam efekt jak cukier.

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger