25.01.2015

Jabłecznik z ptasim mleczkiem

Kolejna propozycja na jabłecznik.
Tym razem w wersji luksusowej.
Na delikatnym biszkopcie i z ptasim mleczkiem.

Fajnie się je kroi, powstają ładne kawałki ciasta.
Moim gościom bardzo smakował :)



Jabłecznik z ptasim mleczkiem

Biszkopt
(składniki na blachę 29x24cm)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 1,5 łyżeczki octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.
Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.
Forma (u mnie najczęściej tortownica 25cm albo blacha 29x24cm):
Smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC
Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa jabłkowa
  • 8 średnich jabłek (1,5kg)
  • 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.
Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych okach na tarce.
Smażymy na wolnym ogniu ok. 7-10min.
Do gorących jabłek dodajemy galaretkę - mieszamy do jej rozpuszczenia się.
Przestudzoną i tężejącą masę przekładamy na spód biszkoptowy.

Ptasie mleczko
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego nie słodzonego, tzw. zagęszczonego (210 ml)
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki żelatyny
  • wrzątek

Schłodzone mleko ubijamy na puszystą piankę, dodajemy cukier puder.

Rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wrzącej wody, studzimy.

Wlewamy żelatynę do mlecznej pianki, szybko ubijamy i równie szybko wylewamy na jabłka.
UWAGA! Ptasie mleczko baaaaaaaardzo szybko tężeje!
Ja na swoim zrobiłam widelcem "fale" i dodatkowo posypałam je gorzkim kakao.


4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, aż się chce go zjesć

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłecznik, a ten przyciąga mój wzrok.Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mm bardzo apetyczny:) A to ptasie mleczko wygląda tak delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik na wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger