22.12.2014

Sernik z rosą

Klasyk na wigilijnym czy wielkanocnym stole.
Musiał się pojawić i tutaj :)
Proponuję bez blatu, ale możecie go zrobić na cieście kruchym, bądź herbatnikach*.

Tym wpisem chciałabym Wam życzyć spokojnych i ciepłych świąt Bożego Narodzenia.
Zwolnienia tempa i nabrania dystansu do tego, co nas otacza.
Pięknych chwil roziskrzonych uśmiechem i wspomnieniami.

Wesołych Świąt moi Czytelnicy! :)

* porcje ciasta wycinałam specjalną obręczą :)

Sernik z rosą:
składniki na blaszkę 28x23 cm:

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 1 kg sera twarogowego "Mój ulubiony" z Wielunia lub 3x mielonego sera typu "klinek"
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 paczki budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 400 ml śmietanki 30/36%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g sparzonych rodzynek (pominęłam) 
Przygotowanie: 
Ser przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, poza rodzynkami i delikatnie miksujemy mikserem do połączenia składników. Jeśli lubimy dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Przelewamy masę serową (jest dość płynna) do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 50 min.

Rosa:
  • 3 białka
  • 125 g cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier (łyżeczka po łyżeczce!). 
Powinniśmy otrzymać błyszczącą masę (jak na bezę).
Wyłożyć na upieczony, gorący sernik.
Włożyć do piekarnika.

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: 10-12 min.

Piana nie może się spiec - wtedy rosa się nie pojawi.
Studzić w uchylonym piekarniku.



4 komentarze:

  1. Świetnie Ci wyszedł! Pozazdrościć :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W czym go piekłaś, że wyszedł taki fajny kształt? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam w zwykłej, prostokątnej blaszce. Po upieczeniu wycinałam porcje ciasta specjalną obręczą ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger