16.12.2014

Korzenne babeczki

Eksperymentując nadal z przepisem na ciasto ekstremalnie czekoladowe powstały... 
czekoladowo-korzenne babeczki.

Jak najbardziej udane, wilgotne i pachnące przyprawą do piernika.


Babeczki korzenno-czekoladowe:
Składniki na ok. 15-16 babeczek:
  • 125 g margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki melasy (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta chilli (papryki ostrej mielonej)

Przygotowanie:
W ok. 2 l garnku roztopić margarynę. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Rozpuścić.
Następnie wlać mleko i wodę. Wsypać cukier, gorzkie kakao, melasę i olej. 
Dobrze wymieszać i zagotować "czekoladę".
W misce roztrzepać jajka (mikserem ok. 30-40 sek.). 
Do jajek wlać przestudzoną "czekoladę".
Krótko zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, przyprawami korzennymi i chilli.
Ponownie krótko zmiksować - masa nie jest b. gęsta, tak ma być. 
Nie kombinujcie, żeby dodać więcej mąki, bo wyjdzie twardy suchar! ;)
Napełniać papilotki do 3/4 objętości.
Wyjąć od razu po upieczeniu i studzić na kratce. 

Dekorować czekoladą/lukrem

Pieczenie: 
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger