30.12.2014

Francuska 44

W zeszłym roku zaproponowałam Wam przepis na domowy Baileys.
W tym roku przygotowałam nalewkę pomarańczowo-kawową zwaną "Francuska 44".

Delikatna, lekko cierpka w smaku, z intensywnym, kawowym aromatem.
Sezon na pomarańcze w pełni, skuście się na jej zrobienie.
Będzie ciekawą odmianą na karnawałowych imprezach :)
Nalewka "Francuska 44"
  • 1 pomarańcza
  • 44 ziarenka kawy
  • 44 płaskie łyżeczki cukru
  • 0,5 l wódki
Pomarańczę wyparzamy i robimy 44 nacięcia.
W nacięcia wciskamy ziarna kawy.
Tak przygotowaną pomarańczę wrzucamy do słoika o pojemności min. 1 l.
Wsypujemy cukier i wlewamy wódkę.
Odstawiamy do lodówki na 44 dni, wstrząsając słoikiem co kilka dni (aby cukier się rozpuścił).
Po tym czasie wyjmujemy pomarańczę, przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok.
Sok wlewamy do trunku. Całość przecedzamy przez gazę do butelki.
Zdrówka! ;)
w trakcie leżakowania

1 komentarz:

  1. mam bardzo podobny przepis, z tym, że u mnie daje się 44 kostki cukru przez kolejne 44 dni;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger