09.12.2014

Borówka z gruszką

Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze.
Śmiało  może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem.
Złamie słodycz nadając wypiekowi kwaskowatego, lekko cierpkiego smaku.


Borówka z gruszką do słoików:
  • 0,5 kg borówki brusznicy
  • 250 g gruszki
  • 80-100 g cukru (w zależności jak słodką mamy gruszkę)
Borówkę płuczemy, przebieramy i wsypujemy do garnka. Zasypujemy cukrem.
Włączamy palnik i zaczynamy smażyć na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy gruszkę i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do borówki. Od momentu zagotowania smażymy całość ok. 20-30min.
Co jakiś czas mieszamy.
Gorący przetwór wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Czekamy aż wystygną, następnie pasteryzujemy na mokro ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger