06.11.2014

Karpatka wielunska

Pewnego jesiennego popołudnia mięliśmy okazję delektować się tą pyszną karpatką podczas spotkania rodzinnego.

Ciasto gotowane nie należy do najprostszych, ponieważ łatwo je przypalić, ale efekt końcowy wynagrodzi trudy ;)



Karpatka
składniki na formę 30x24cm
  • 260 ml wody
  • 125 g masła/margaryny
  • 5 jajek rozm. L
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Wodę zagotować z tłuszczem, dodać mąkę i, energicznie mieszając, podgrzewać na małym ogniu ok. 1-1,5 min.
Masę przestudzić. Przygotować jajka.
Po wbiciu każdego jajka miksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Po wbiciu ostatniego jajka miksować jeszcze ok. 3 min.
Ciasto podzielić na 2 części.
Na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę wyłożyć 1 część ciasta.
Piec ok 30 min. w temp. 190-200ºC, aż ciasto będzie złociste.
To samo zrobić z 2 częścią ciasta.

Można też upiec całość na dużej blaszce (największej jaka mieści się do piekarnika) i, po upieczeniu, przekroić ciasto na pół. Ja wybieram tę drugą opcję - oszczędza czas i prąd ;)

Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • woreczek foliowy
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Na gorący budyń od razu po ugotowaniu nałożyć woreczek foliowy (nie powstanie kożuch).
Ostudzić do temp. pokojowej.
Miękkie masło ubić mikserem do spienienia.
Dodać żółtko i, łyżka po łyżce, dodawać budyń.
Gotowy krem schłodzić ok. 30 min. przed przełożeniem ciasta.
Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger