12.10.2014

Tort kawowy

Dzisiaj coś na "grubszą" okazję ;)
Tort z mocno kawowym kremem i wiśniami.
Biszkopt:
(Składniki na tortownicę 25 cm albo blachę 28x23 cm)

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (3/4 szkl. jeśli robimy biały biszkopt)
  • 1/3 szkl. gorzkiego kakao (1/4 szkl. mąki ziemniaczanej jeśli robimy biały biszkopt)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
Przygotuj 2 miski:
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne! Nie wszystko na raz!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta.

Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesianą mąkę i kakao (lub pomijamy kakao i zamieniamy na mąkę ziemniaczaną jeśli robimy biały biszkopt), i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Forma:
Wykładamy formę papierem do pieczenia lub s
marujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb!).
Wlewamy masę do formy.

Pieczenie: 
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC.
Pieczemy przez ok. 35-45 min., aż skorupka z wierzchu będzie twarda.
Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.

Tuż po upieczeniu:
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy
(podkładałam drewnianą deskę/ręcznik albo opuszczam na dywan).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Nasączanie: 
Biszkopt przekrój na 2 równe blaty.
Spód nasączyć 60 ml rumu/wódki/herbaty czarnej/wody z cytryną - kto co woli. 
Wierzchu nie nasączamy. Rozdrabniamy na okruszki.

Krem kawowy:
  • 300 ml mleka
  • 2 i 1/2 łyżki kawy mielonej
  • 1 gotowy krem waniliowy lub ajerkoniakowy
  • dodatkowo: 240 g konfitury/dżemu wiśniowego do przełożenia
Przygotowanie:
Mleko zagotować i zalać nim kawę. 
Ostudzić i przecedzić przez drobne sitko do wysokiej miski. 
Miskę z kawą wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.
Mocno schłodzić. Wsypać zawartość gotowego kremu do schłodzonej kawy.
Ubijać ok. 2 min.

Przekładanie tortu:
nasączony ponczem blat --> konfitura wiśniowa --> krem kawowy --> okruszki z wierzchniego blatu --> kandyzowane wiśnie

Przed podaniem dobrze jest, gdy tort pobędzie w lodówce. 
Tak z 3-4 h, a najlepiej całą noc!
 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger