16.10.2014

Mus jablkowy

Z serii przetwory.

W warzywniaku uśmiechnęła się do mnie skrzyneczka z etykietą mieszane jabłka na kompot.
Cena za kg - 1zł!
Napchałam do siatki 3 kg. Będzie mus! :)

Proponuję go w 2 wersjach: 
1. Do deserów (szarlotki, ryżu na mleku z jabłkami, naleśników).
2. Dla maluchów zamiast słoiczka typu Gerber.

Prościej się nie da! I to BEZ CUKRU!


Mus jabłkowy "wersja 1"
Składniki:
  • 3 kg jabłek mieszanych słodko-kwaśnych (dałam antonówki, malinówki, pirosy i jonagold)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
(z podanych składników wychodzi ok. 2 l musu)

Przygotowanie:
Jabłka myjemy i osuszamy.
Stawiamy na palnik garnek, do którego wlewamy 50 ml wody i sok z cytryny. 
Doprowadzamy do wrzenia.
Obieramy pierwsze jabłko, wydrążamy pestki, szybko kroimy wg uznania (u mnie drobna kostka, ale można większe kawałki), tak żeby nie sczerniało i wrzucamy do garnka. 
Przykrywamy pokrywką (ważne!).
Obieramy drugie, kroimy i wrzucamy do garnka. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką.
I tak do ostatniego jabłka ;)
Po wrzuceniu ostatniego jabłka dusimy pod przykryciem mus jeszcze ok. 10 min.

Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone) napełniamy gorącym musem.

Pasteryzujemy "na mokro" ok. 10-15 min., bądź "na sucho" w piekarniku, w temp. 150ºC przez 20 min.

Mus jabłkowy "wersja 2"
Wszystko jak wyżej, tyle że po wrzuceniu ostatniego jabłka blendujemy gorący mus.
Następnie napełniamy nim słoiki i pasteryzujemy. 

SMACZNEGO!


Po lewej mus "wersja 2" - ciemniejszy, gładki, a po prawej mus "wersja 1" - jaśniutki, z kawałkami owoców


pomysł na "wersję 1" stąd: http://ekotarg.pl/artykul/domowy_mus_jablkowy-_doskonaly_dodatek_do_ciast_i_deserow,145

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger