02.10.2014

Mus jablkowo-dyniowy

Spełniając życzenie czytelników wrzucam przepis na mus z pieczonej dyni.
Idealny do kanapek, przekładania ciast, do naleśników, gofrów, dla maluchów zamiast słoiczka typu "Gerber", czy choćby na drugie śniadanie :)



Mus jabłkowo-dyniowy
Składniki:
  • ok. 1,5-2 kg dynia
  • 1 kg jabłek mieszanych słodko-kwaśnych (dałam 2 antonówki i 2 jonagold)
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
  • 3 łyżki cukru (jeśli lubicie słodsze przetwory; pominęłam)
(z podanych składników wychodzi ok. 1 l musu)

Przygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy na pół, wydrążamy pestki. Kroimy na ćwiartki.
Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180ºC. do miękkości (ok. 45-60 min.).
Dynia będzie gotowa, jak widelec łatwo będzie się w niej zatapiał.

Gdy dynia się piecze, zabieramy się za przygotowanie jabłek.
Myjemy je i osuszamy.
Stawiamy na palnik garnek, do którego wlewamy 50 ml wody i sok z cytryny. 
Doprowadzamy do wrzenia.
Obieramy 1 jabłko, szybko kroimy w drobną kostkę (żeby nie sczerniało) i wrzucamy do garnka. Przykrywamy pokrywką (ważne!).
Obieramy drugie, kroimy i wrzucamy do garnka. Mieszamy. I tak do ostatniego jabłka ;)
Po wrzuceniu ostatniego jabłka dusimy pod przykryciem mus jeszcze ok. 10 min.

Gdy dynia jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i oddzielamy miąższ od skóry.
Miąższ wrzucamy do uduszonych jabłek. Mieszamy i blendujemy.
Zagotowujemy mus i gorący przelewamy do wyparzonych, ciepłych słoików.
Od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Mus nie wymaga pasteryzacji, ale nie może leżeć zbyt długo (max. 2-3 tyg.)
Jeśli chcemy aby przetrwał dłużej, to napełnione słoiki musimy pasteryzować "na mokro" ok. 10-15 min.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger