20.10.2014

Cynamonowe slimaczki

Idzie zima!! 
W tym tyg. temperatura ma spaść poniżej 0ºC, do tego w niektórych zakątkach Polski pojawi się śnieg.
Brrr!

Już dzisiaj za oknem wietrznie i deszczowo.
Czyżby to koniec pięknej złotej jesieni?

Na pocieszenie proponuję "coś na ząb".
Drożdżowe cynamonowe bułeczki, których zapach, dzięki dodatkowi masła, roznosi się po całym domu.


Cynamonowe ślimaczki

Składniki na ok. 15 ślimaczków:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka (ciepłego, nie gorącego)
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 80 ml roztopionego, przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu

Nadzienie:
  • 1/4 szkl. cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła

Dodatkowo:
  • 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski. Zalać mlekiem, dosypać cukier i mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na ok. 20 min., aż  wytworzy się piana (drożdże zaczną pracować). Następnie dodać mąkę, jajka, sól, kardamon i wyrobić ciasto (ręcznie, maszynowo, bądź mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).  Wymaga to cierpliwości, ponieważ należy wyrabiać ciasto ok. 15 min. (wyrabiałam mikserem). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Porcjami, nie całość na raz.

Ciasto jest gotowe, gdy będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się kleić.
Wrzucamy je do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5h. Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, wałkujemy tworząc prostokąt. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem. Zawijamy w rulon.
Kroimy na równe bułeczki, wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ślimaczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: 35 min. 
(po 15min. przykrywamy chlebki folią aluminiową, żeby się nie spaliły z góry)

Upieczone, wystudzone bułeczki można zamrozić.


przepis autorski

3 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger