28.10.2014

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto z dodatkiem dyni i marchewki pachnące przyprawami korzennymi.
Bardzo wilgotne, ciężkie i zbite.

Dodatkowy plus: ekspresowe w przygotowaniu!

Jeśli nie masz dyni, użyj tylko marchewki.
Wyjdzie Ci przepyszne ciasto marchewkowe!



Ciasto dyniowo-marchewkowe

Składniki na małą keksówkę:

** szklanka = o pojemności 250 ml **

Suche:
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich (można pominąć)
Mokre:
  • 1/2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1/2 szkl. puree z surowej dyni (można zastąpić 1/2 szkl. tartej marchewki)
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
Składniki suche wsypać do jednej miski i wymieszać.
W drugiej misce rozmącić jajko, dolać olej.
Składniki mokre wlać do składników suchych.
Dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową.
Ciasto można również przygotować w formie na muffinki.

Pieczenie:
Temperatura: 190ºC
Czas: 4o min. 

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrowałam ;)


przepis autorski

3 komentarze:

  1. Aż mi zapachniało w domu. Pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale! Absolutny halloweenowy must bake ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger