Dorwałam łodygi rabarbaru w pobliskim zieleniaku.
Długo się nie zastanawiając ukręciłam puszyste ciasto, które świetnie się sprawdzi w upalne dni, na grillu czy pikniku.
Kwaskowate owoce przełamałam słodyczą brzoskwiń z puszki.
Tak delikatne jeszcze nigdy mi nie wyszło! :D
Ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami
składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
** szklanka = o pojemności 250 ml **
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder (łyżka po łyżce!).
Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
Nadal miksując wlać wąskim strumieniem olej.
Na końcu wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Dodatkowo:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 2-3 połówki brzoskwini z puszki (pokroić w kostkę)
- cukier puder do posypania
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki, wrzucić na patelnię i zasypać cukrem.
Smażyć aż będą "al dente".
Uważać, żeby nie zrobiła się papka. Przestudzić.
Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch układać brzoskwinie i rabarbar.
Pieczenie:
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 30 min. w 170ºC
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 30 min. w 170ºC
Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Patyczek powinien być suchy.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
przepis pochodzi z bloga "2 smaki"
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm, pycha :)
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj będzie ciasto z rabarbarem :)