16.05.2014

Rabarbarowiec

Już jest! Już jest! 
Dorwałam łodygi rabarbaru w pobliskim zieleniaku. 
Długo się nie zastanawiając ukręciłam puszyste ciasto, które świetnie się sprawdzi w upalne dni, na grillu czy pikniku. 
Kwaskowate owoce przełamałam słodyczą brzoskwiń z puszki. 

Tak delikatne jeszcze nigdy mi nie wyszło! :D


Ciasto z rabarbarem i brzoskwiniami
składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

** szklanka = o pojemności 250 ml **
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder (łyżka po łyżce!).
Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
Nadal miksując wlać wąskim strumieniem olej.
Na końcu wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.

Dodatkowo:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 połówki brzoskwini z puszki (pokroić w kostkę)
  • cukier puder do posypania
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki, wrzucić na patelnię i zasypać cukrem.
Smażyć aż będą "al dente". 
Uważać, żeby nie zrobiła się papka. Przestudzić.

Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch układać brzoskwinie i rabarbar.

Pieczenie:
Temperatura i czas: 190ºC przez ok. 40 min., a następne 30 min. w 
170ºC

Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Patyczek powinien być suchy.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




przepis pochodzi z bloga "2 smaki"

2 komentarze:

  1. Mmm, pycha :)
    U mnie też dzisiaj będzie ciasto z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger