27.02.2014

Rozetki

Znacie te smaczne chrupkie ciastka? 

Podobne do faworków, choć bardziej kruche. 

To moja tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek! 

Zapraszam na karnawałowe rozetki :)



Rozetki

Składniki
  • 0,5 l piwa 
  • 40 ml rumu/20 ml octu
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto powinno mieć konsystencję masy naleśnikowej.

Dodatkowo
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
W głębokim garnku rozgrzać olej.
Formę do rozetek umieścić w rozgrzanym tłuszczu i wygrzewać ok. 10 min.
Gorącą formę maczać w cieście (tak aby ciasto nie dostało się na wierzch formy).
Zanurzać w oleju i odczekać chwilkę na odczepienie się ciastka.
Formę ponownie zanurzamy w tłuszczu - musi być ciągle rozgrzana.
Dosmażamy ciastko odwracając je na drugą stronę.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger