12.11.2013

Pigwowiec kandyzowany

Dziś kolejny post z serii "przetwory". 
Pigwowiec i pigwa - często mylone. 
Bardzo do siebie podobne owoce, różnią się tylko kilkoma szczegółami.
Pigwa jest większa, pigwowiec mniejszy. 
Pigwa kwitnie na biało bądź różowo, pigwowiec na czerwono.
Owoce pigwy i pigwowca są bogate w witaminę C (przeciętny owoc zawiera do siedmiu razy więcej wit. C, niż cytryna!!), żelazo, kwasy organiczne oraz sole mineralne. 
Syropy z pigwy mają leczniczy wpływ na górne drogi oddechowe, działają bowiem bakteriobójczo. 
Duża zawartość pektyny sprawia, że można z nich zrobić doskonałe galaretki, gęste soki, powidła, marmolady i kompoty.  
Przetwory z pigwy i pigwowca to świetne dodatki do mięs, wypieków, win, nalewek i herbaty.
Nie nadają się do spożycia w postaci surowej, ponieważ są bardzo twarde, kwaśne i cierpkie w smaku.
Dlatego zamknijmy je w słoiczkach lub butelkach... 
Syrop z pigwowca i kandyzowany pigwowiec voilà!
Porównanie pigwowca z pigwą:
* pigwowiec - mały owoc, rośnie na krzewie, kwitnie na różowo, ma gładką, ale woskowaną skórkę
* pigwa - spory owoc, rośnie na drzewie, kwitnie na biało, podobny do gruszki, skórka pokryta "meszkiem"

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger