02.10.2013

Pieczone doughnuts

Buszując po witrynach internetowych natknęłam się na zachęcający przepis na doughnuts.
Tradycyjne amerykańskie pączki z dziurką są smażone na głębokim oleju. 
Te nie są tak kaloryczne, ponieważ są pieczone. 
Strzelająca między zębami posypka cukrowo-cynamonowa zamiast czekolady dodała im jesiennego charakteru. 

Doughnuts są miękkie i delikatne, a dodatek brązowego masła sprawia, że pięknie pachną orzechami.


Do ich wykonania użyłam specjalnej blaszki. 

Wygląda jak ta na muffinki, tyle że ma "kominki". 
Można je również upiec w muffinkowej formie albo w specjalnym urządzeniu do wypieku doughnuts.

Smak oczywiście będzie taki sam :)




Pieczone doughnuts

Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej    
  • 100 g cukru 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Odstawić.

Składniki mokre:
  • 3 łyżki brązowego masła
  • 1 duże jajko
  • 100 ml maślanki naturalnej
Aby zrobić brązowe masło należy zezłocić roztapiające się masło. 
Po podgrzewaniu, początkowo pojawi się piana, która po chwili zacznie znikać i będzie się uwalniać aromat orzechów. 
Gdy poczujecie ten zapach, a masło zacznie nabierać złotego koloru, wyłączcie palnik. 
Ważne, aby masło się nie spaliło. 

W misce należy wymieszać jajko, maślankę i 3 łyżki masła, które łączymy ze składnikami suchymi i dobrze łączymy. 
Nie za długo, bo doughnuts będą twarde. 
Pozostałe masło wykorzystamy do posypki.

Formę do pieczenia należy dobrze natłuścić i delikatnie obsypać mąką.

Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: 30-35min.

Dodatkowo:
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pozostałe roztopione masło
Cukier mieszamy z cynamonem. 
Upieczone i przestudzone na kratce doughnuts maczamy w maśle, a następnie w posypce cukrowej. 



do pieczenia użyłam takiej formy:
a tak wygląda przykładowe urządzenie:



źródło przepisu:

2 komentarze:

  1. Tak, blaszka podobna do tej na muffinki, tyle że ma "kominki" ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger