11.07.2013

"Lodowe" muffinki

Co zrobić, gdy skończą nam się papilotki, a bardzo mamy ochotę na szybkie muffinki? 
Należy nasmarować blachę masłem i obsypać mąką lub... wlać ciasto do wafelków na lody! 







ta daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam:



English version

ICE CREAM LIKE MUFFINS 

Ingredients for about 20 muffins:
·         1/3 cup custard sugar
·         1 ½ cup plain flour
·         2 tsp baking powder
·         3 Tbs cocoa
·         2 eggs
·         1/3 cup oil/melted butter
·         1/3 cup milk/buttermilk/yoghurt
·         20 ice cream waffle cones

Prepare: a bowl + a cup (300 ml)

“dry ingredients”:
In a bowl sift a plain flour with the custard powder, baking powder and cocoa. Set aside.
“wet ingredients”:
In a cup mix eggs, oil and milk/buttermilk/yoghurt. Add to dry ingredients and mix.

Spoon mixed dough into waffle cones so that it fills 2/3 size of the cone.

Bake at: 190ºC/374ºF for about 20 minutes.

źródło pomysłu: Google "ice-cream cupcakes"; przepis: autorski

1 komentarz:

  1. pomysł po prostu MISTRZOWSKI ! zapisuję go i na pewno zrobię coś podobnego, są na prawdę imponujące, gratuluję autorce i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger