18.05.2013

Ciastka ule

Dzisiejsza wyprawa rowerowa nakłoniła mnie do połączenia zdjęć moich wypieków wraz ze zdobyczami lasu. 
Prezentuję Wam ule w towarzystwie wiosennego bzu. 
Są to ciastka bez pieczenia, przyrządza się je bardzo szybko. 
Swoje korzenie mają w Czechach, gdzie robi się je zazwyczaj na Boże Narodzenie (występują w wielu wersjach, np. kakaowej, waniliowej czy orzechowej). 

Niedawno dostałam w prezencie specjalne foremki służące do tworzenia tych słodkości (teraz można je znaleźć też w Polsce). 
Smakują jak trufle, mocno rumowo-kawowe z advocaatovym nadzieniem. 

Skuście się!


Ule - ciastka bez pieczenia

  • 240 g ciastek (użyłam okrągłych biszkoptów)
  • 220 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 130 g roztopionego masła
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Biszkopty pokruszyć na drobniejsze kawałki i wraz z resztą składników zblendować.

Nadzienie

  • advocaat
  • nutella
  • masło orzechowe

Dodatkowo

  • 1 blat andruta wykrojony w kółka (można pominąć)

Przygotować specjalne foremki do uli.
Nadziewać ciastem po brzegi foremki.
Zrobić dziurkę (np. rączką drewnianej łyżki).
Nadziewać.
Dziurkę zakleić ciastem lub andrutowym kółeczkiem.





 English version: 

BEEHIVE TRUFFLES

ingredients:
* 240 g sponge biscuits/digestive cookies
* 220 g icing sugar
* 3 tbs cocoa
* 130 g butter
* 4 tbs gold/dark rum
* 3 tbs milk
* 1 ts vanilla sugar
* 1 ts instant coffee

filling:
* advocaat
* Nutella
* peanut butter 
* cherry liqueur 

Crush biscuits with a blender/liquidiser. Melt and cool butter and add to biscuit-sand. Add the rest of the ingredients and mix them together. Prepare a beehive form, mould truffles and add your favourite filling.

przepis: opakowanie po foremkach (z drobnymi modyfikacjami)

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam uli... A na pewno bardzo by mi zasmakowały - z pysznym nadzieniem... I jak ładnie się prezentują ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne! super są :) nie widziałam jeszcze takich foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne foremki, też bym takie ule chciała zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe ule :) ciekawa foremka!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję! Polecam, foremki nie są drogie, a ciastka prezentują się efektowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na śląsku cieszyńskim ciasteczka w tym ule, to podstawa każdych Świąt Bozego Narodzenia, warto zrobić polecam, pyszne , u mnie co roku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger